Grove baguetter

Ønsker du noe godt på frokost/lunsj bordet, eller kanskje som tilbehør til middagen. Da kan disse baguettene være midt i blinken. Lite som er så deilig som varme baguetter med deilig pålegg… Du kan også fryse disse og tine de opp når det passer.

Bare å brette opp ermene, og gjør deg klar for å nyte noen fantastiske baguetter…

Ingredienser:

  • 5 dl. Vann
  • 50 g. Fersk Gjær
  • 1 ss. Olivenolje
  • 1 ½ ts. Salt
  • 1 ss. Sukker
  • 100 g. Sammalt Hvete Grov
  • 60 g. Solsikkekjerner
  • 600-650 g. Hvetemel ( kommer ann på hvor klissete deigen er )

 

Fremgangsmåte:

  1. Rør gjæren ut i vannet. Vannet skal ha en temperatur på ca. 37 °C. (Tips under)
  2. Bland så inn olje, salt, sukker, sammalt hvete & solsikkekjernene. Lønner seg å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok… Da sparer du armene for MYE jobb!
  3. Da dette er blandet ut tilsetter du hvetemelet litt etter litt. Deigen skal ikke bli for hard, men heller ikke for klissete. (Tips under)
  4. Elt deigen i 10-15 min på middels fart. dette for at du skal få en gummikonsistens. (Tips under)
  5. Dekk til bollen med plast, og la den stå et lunt sted til deigen er blitt dobbelt så stor.
  6. Velt så deigen ut på en gummimatte, eller en melet benkeplate og del den opp i ønskete str. Jeg delte den her opp i fire like store deler, men du kan også lage mindre baguetter/rundstykker, eller større brød.
  7. rull og form til ønsket fasong på bakuettene, og legg de på et stekebrett dekket med bakepapir.
  8. Strø på litt mel og snitt noen hakk i overflaten om du ønsker dette, før du dekker til med et kjøkkenhåndkle. Og setter brettet et lunt sted så de får etterhevet. La de stå i ca. 1 time.
  9. Sprut på litt vann ( jeg fant ingen sprayflaske, så jeg penslet på vannet, men da må du være veldig forsiktig så du ikke trykker luften ut av deigen. )
  10. Stek de på 200 °C under midten i ovnen i ca. 25 min. (Tips under)
  11. Når de er ferdige tar du de ut, og legger de på en rist til du er klar for å nyte baksten.

 Husk riktig temperatur før du blandar ut gjæren.Lage deigen

La deigen forheve til den er dobbelt str.

Heving

Form emnene som du ønsker. Jeg har flettet mine. Om du fletter, så må du huske å brette inn endene.

flette

Tips:

-For at gjærsoppen skal gjøre jobben sin, trenger den en temperatur på 28-38 °C. Over 50 °C så dør den. Den perfekte temperaturen sies at er 37°C. Men noe lavere gjør ikke noe, for temperaturen i deigen øker under elting.

-For å se at deigen har fått nok mel, pleier jeg å se på hvordan deigen slipper kanten på bollen. Når du ser at den begynner å slippe kanten på bollen mens maskinen går begynner du å få en perfekt deig.

-Et tips for å se at deigen er ferdig eltet, er å ta en bit deig og strekk den ut. Kan du gjøre dette uten at den er for klissete, eller at den ryker, er deigen ferdig. Skal være nesten som en tyggegummi.

-For en ekstra sprø skorpe på gjærbakst kan du, om du ikke har eget dampprogram på ovnen, sette en bolle med vann inn i ovnen. Pass på at den er ildfast og tåler varmen. eller du kan sette et stekebrett helt i bunnen av ovnen med litt vann oppi. Dette gjør nemmelig at du får en hard og fin skorpe på baguettene/brødene.

    Resultat

Kos deg! 😉

Mvh

Knut-Olav-signature-Black original-alpha

 

 

 

hrknutsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.