Havrekjeks med sjokolade & nøtter

Av og til er det deilig å ha noen kjeks liggende om søtsuget blir for stort. Og her i huset er ikke det rent sjeldent at det skjer. Disse havrekjeksene slår godt ann hos de fleste, uansett alder.

Ikke bare er de enkle å få til, men de er også svært gode. Det beste er at man kan variere hva man vil blande i deigen for å variere smaken, og sette sitt eget preg på de.

Når jeg lager disse går det meste på «dæsjer» & «slumper», men her er oppskriften til ca. 30 deilige kjeks:

Oppskrift:

 • 125 g. Smør
 • 3 dl sukker ( Jeg bruker ca. 1 dl. sukker & 2 dl. brunt sukker )
 • 2 Egg
 • 3 – 3,5 dl Hvetemel
 • 5 dl. Havregryn
 • 1 klype natron
 • 1 klype salt
 • Det man vil ha i av nøtter, frø, sjokolade, tørkede bær. Totalt ca.200-300 g.

-Jeg blander alt dette grovt sammen i en bolle ( Smøret burde være romtemperert & mykt. ) før jeg knar massen godt sammen kjøkkenbenken. Når du har fått en litt seig, men jevn deig kan du starte å tilsette godsakene du ønsker i kjeksen. Jeg brukte det jeg hadde igjen etter julebaksten, så bare å begynne å rote rundt i skapet…

I disse har jeg:

 • 100 g. Freia 70 % kokesjokolade
 • Ca.75 g. Valnøtter
 • Ca.75 g. Hasselnøtter

Deig før og etter

Jeg pleier å ha i sjokolade. Da jeg er et sjokolademonster. Utover dette kan man bruke det man har i skapet. Av sjokolade kan man bruke den typen du liker best, men jeg pleier å bruke Freias Dronningsjokolade eller Freia 70%.

Tips: Andre ting du kan ha i kjeksene er f.eks. alle slags nøtter, solsikke frø, tranebær, gresskarkjerner, rosiner. Kun fantasien & smaken som setter grenser! 🙂

-Når deigen er ferdig, pakker du den inn i plast og legger den kjølig en stund. Jeg ruller den i en pølse før jeg pakker den inn i plastfolie.

deig

Tips: Kan ligge i kjøleskapet over natten. Lett å ta frem skjære i skiver og steke opp ferske kjeks om man skal ha kaffeslabras!

( Man kan sikkert fryse ned «pølsene», og tine de over natten i kjøleskapet!? Men dette her, har jeg altså ikke prøvd. 🙂 )

Når deigen har ligget litt kjølig så er det bare å dele opp i jevne biter med kniv.  Disse kan stekes sånn du kutter de eller du kan rulle de sammen og legge de på stekebrett. Husk å evt. presse de litt ned med hånden eller med en skje.

Før - Etter steking

-Stekes så midt i ovnen på 200 °C i Ca. 10-15 min. Kommer ann på hvor store man har laget kjeksen og selvfølgelig hvordan ovnen fungerer. Av erfaring så er det STOR forskjell på ovner.

-Når klokken ringer og det lukter deilig i hele huset tar du kjeksen ut og avkjøler de på en rist.

Resultat

«…and that’s the way the cookie crumbles»

Da er det bare å sette på kaffen, og kose seg!

Mvh

Knut-Olav-signature-Black original-alpha

hrknutsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.