Hjemmelaget Sylte

Nå nærmer julen seg og vi nordmenn er glad i å kose oss litt ekstra. En ting som har vært på det norske bord i mange år er sylta. Og som det meste annet, så smaker det best med hjemmelaget.

Laget to store sylter i helgen og tenkte å dele det med dere så kanskje flere tør å prøve seg! Tenk så hyggelig å gi bort i gave, eller servere til sultne gjester 🙂

Jeg brukte en sylte/rullepresse i aliminium, men man kan også bruke de gode gamle i tre. Da må man pakke sylta inn i et kjøkkenhåndkle og knyte sammen før man skrur til pressa.

Du trenger:

 • Syltepresse / Rullepresse
 • Knoke
 • Tynnribbe
 • Salt
 • Pepper
 • Malt Nellik
 • Gelatinpulver

Det man trenger

Fremgamgsmåte:

1.  Start med å legge kjøttet i en stor kjele med vann. La koke i ca. 1,5 – 2 timer, eller til kjøttet har løsnet fra beinet. Settes så til avkjøling.

Kokt kjøtt

2.  Kok opp en saltlake. Denne skal sylta ligge i etter den er ferdig, så må være rikelig til å dekke hele sylta. Smak til med salt. Den skal være SALT! Kan settes kjølig over natten til sylta er klar.

3.  Da kjøttet er avkjølt pleier jeg å rense knokene, og sortere kjøttet, fettet. Knokene har mye rødere kjøtt enn ribba, og dette skaper fint mønster i sylta.

4.  Ta formen og start med å legge et tynt lag med hud på bunnen.

5.  Legg så lagvis med kjøtt ( ca.1cm pr lag ) fra knoka & ribba, og evt. fett. Mellom hvert lag strør du på gelatinpulver, pepper og malt nellik om ønskelig. Dette styrer man helt selv etter hvor kryddret man ønsker sylta.  Et eller flere lag med fett kan man også ha for å få en saftigere sylte, men dette veldger man helt selv. Jeg finhakket fettet før jeg la et jevnt & tynt lag i formen.

6.  Da man har fylt opp formen avslutter man igjen med et tynt lag med hud, før man setter den i press.

7.  La sylta ligge kjølig over natten.

8.  Dypp formen i varmt vann for å få løsnet sylten, og få den ut fra formen.

Ta sylta ut av formen

9.  Legg den så i den kalde saltlaken. Her lar du den ligge til sylta har den ønskete salt smaken. Min lå over natten. Men dette avhenger av hvor salt laken er.

Saltlake

Så er det bare å nyte den hjemmelagede sylta med lefse, og sennep!

Resultat

Enjoy and Merry Christmas

Førjulshilsen fra

Knut-Olav-signature-Black original-alpha

hrknutsen

6 Comments

 1. Herreminhatt så flink du er HrKnutsen! Dette har jeg alltid hatt lyst å lage, men ser jo ut som ett litt stort prosjekt.

  • Hei Aggi! Det er IKKE så vanskelig, og tar ikke så lang tid heller… meste er kun venting på koking, avkjøling, saltlake osv. Og resultatet er virkelig verdt å vente på!! 🙂 Så dette syntes jeg du skal prøve deg på!

 2. Dette vil jeg også prøve – har bestilt meg en rulle/syltepresse på nett nå 🙂

 3. Hei
  Har laget sylte og lammerull til jul i ca 9 år. Kjempe gøy med syltelag. Men hvor kan jeg få tak i denne type syltepress? Vi har, de siste 3 år brukt malt svor i steden for gelatin. Da kan du fryse dem ned etter koking.

  • Hei 😉 vi har en form som går på rundgang i familien hvert år… Ikke helt sikker på hvor man får tak i de, men tror bla Culina har de!?
   Malt svor var ikke dumt! Det må testes… 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.