Spisestue

Da vi overtok huset i oktober 2010, var lite gjort, siden 70- tallet herjet vårt langstrakte land. Veggene i Stuen & spisestuen var dekket med bredt, ubehandlet trepanel. På gulvet var det lagt linolium, og det var lerretstak. alt dette var preget av slitasje, og dårlig vedlikehold.

Før

Det første vi gjorde for å gjøre det levlig,  til vi hadde en plan for oppussingen, var å male vegger i lys grå, og taket hvit. Tanken var å lage huset lyst og koselig… Sånn ble det ikke! hehe

Mellom

Det tok oss to år før vi begynte med en plan… Startet med at vi bygget en terrasse, og da satte inn en dobbelt terrassedør der vi hadde det ene vinduet i stua. Da vi laget hullet til døren oppdaget vi hva som skjulte seg under trepanelet…

IMG_8408

Det var da vi oppdaget at å starte oppussing av et gammelt hus er som å åpne en julegave!! Der var alt bevar igjennom tidene, og alt fra påspikret strie/papirtapet til orginal panelen var der! Vi kjente begge at vi ble giret på å jobbe oss tilbake i tid, å se hvordan det hadde sett ut da huset ble bygget.

Åpenbaring

Ved en «feiltagelse» så ødela jeg litt av linoliumen under innsettingen av døren… og Da måtte vi jo bare fortsette å rive den opp. Det var ikke helt i planen å sette igang med oppussing av spisestuen akkurat da… men nå var vi IGANG! 🙂

Gulv

Linoliumen gikk lett å rive opp, men værre var det å få bort avrettningsmassen og limet under. Men etter mange dager med stålbørste og MASSE vann, kom vi oss ned til det malte tregulvet.

Første inntrykk

Etter å ha strippet veggene for panel og tapet, gulvet for linolium begynte vi virkelig å få et bilde av hvordan spisestuen hadde sett ut da folket nøt middagen sin der på 1900-tallet. Vi bestemte oss raskt for at vi IKKE skulle male alt lyst, men heller beholde den farge paletten som de hadde på tidlig 1900-tallet.

1 mill spiker

Det var mye mer pirkejobb enn jeg kunne tenkt meg… Tok mange dager bare å få ut alle spikerene / stiftene etter tapeten. Men mange timer med hammer og tang så var det gjort, og alt klart til å pusses ned.

For å kunne male opp igjen stua i en farge som var mer eller mindre lik den orginale fargen, så tok jeg med en plankebit til Nordsjø Ide & Design på Torshov. Fikk FANTASTISK god hjelp, og etter et par dager hadde de blandet seg frem til en spesial maling som var skremmende lik!

river lister

Når vi først hadde tatt vegger og gulv, var spenningen stor på hva som skjulte seg under lerretstaket…

Og gleden var stor da det også dukket opp panel i taket!

Da ryker lerretstaket

 Og under var det orginale tretaket

Inn til kjøkkenet var det satt inn en skjyvedør, som selvfølgelig IKKE hadde noe der å gjøre! Da vi startet å rive ned panelen på veggene, som tydelig var flyttet fra andre steder oppdaget vi at veggen var bygget ut og at det bak den skjulte seg en laftet vegg.

IMG_8492

Så ikke bare fikk vi 10 cm brdere spisestue, men vi fikk også en lekker kontrast vegg til de orange panelveggene.

Laftet vegg

Male veggene

Veggen var desverre så ødelagt av stifter og ødelagt trevirke, så vi bestemte oss for å dra en Ingrid Espelid Hovig…

«Så jukset vi litt…»

Vi slo på en laftepanel utenpå for å dekke over alle skadene på veggen bak.

Laftepanel

Veggene var malt, lafteveggen slått på og da var det på tide å male gulvet.

Vi gikk for en annen farge på gulvet enn hva vi hadde funnet på det orginale tregulvet. En liten personlig touch må vi jo ha! Tross alt vi som eier huset nå! 🙂 Fargen vi endte på var Jotuns Marrakesh 1623.

Gulvmaling

Etter tre strøk med Oxan gulvmaling ble gulvet sånn…

Etterhvert skal vi finne oss et persiskteppe, men imellomtiden fant vi dette fargerike og varme teppet på IKEA.

Gulv ferdig

Beiset vegg

Pipeløpet som går igjennom spisestuen viser tydelig merker av at det har vært et pipeuttak der.

Har lenge ønsket meg en svartovn, da jeg syntes disse er så utrolig lekre.

Etter å ha lett en stund kom jeg over akkurat det jeg drømte om…

Rundovn Bærums Verk

En Rundovn i fra Bærums Verk Jernstøperi No. 157.

Rundovn

Den var i produksjon på Bærums Verk i perioden 1910-1930, og dette passer med byggeåret på huset. Ekstra gøy er det å ha en ovn fra det jernstøperiet da det faktisk var det første stedet min bestefar jobbet da han flyttet fra Elverum til Bærum høsten 1955. Han jobbet der frem til 1964.

Begynner å ta form

Ovnen er enda ikke montert opp og klar til bruk, men den er utrolig vakker og et flott dekorelement i spisestuen.

Lysbryter - Molo AS

Vribryteren på bildet over fant jeg på Molo AS, og den er laget i porselen. Samme er koblingsboksen på bildet under.

Koblingsboks Molo AS

Etter

Spisestuen begynner å ta form, og kun detaljer mangler.

Bildet på veggen heter Blomstring og er et litografi laget av Jan Vincent Johansen.

Instagram

Som de fleste rommene i huset så bruker jeg litt tid på å lete frem gamle ting som passer. Derfor i konstant forandring. Legger ut flere detaljbilder og informasjon etterhvert. 🙂

Mvh

Knut-Olav-signature-Black original-alpha

hrknutsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.