Verdens Beste – Kvæfjordkake

Norges Nasjonalkake… Ihvertfall om man skal følge Nitimens kakekåring anno 2002.

Takket være Hulda Ottestad fra Kvæfjord, kan vi i dag nyte denne deilige fristelsen. På 1930-tallet kjøpte hun oppskriften på denne kaka for kr 200,-, og gjorde den til det vi i dag kjenner som Kvæfjordkake eller Verdens Beste. Hun drev Café Alliance i Harstad sammen med sin søster, og jeg vil jo tro at med denne oppskriften på kjøkkenbenken så solgte de masse kake! 🙂

Dette er en kake som alltid ser flott ut på kakebordet, uansett anleding. Det er også alltid en av de første kakefatene man må flytte til oppvaskmaskinen, etter at siste rest av krem er skrapt av.

Her har du oppskriften jeg har brukt på denne kaken i alle år, og som jeg syntes er best. Jeg bruker som regel romkrem istedenfor vaniljekrem da jeg er over normalen glad i rom i kaker.

Finn frem kjøkkenmaskinen og start å bak 🙂

Oppskrift:

Kakebunn del.1:

  • 100 g. Sukker
  • 100 g. Margarin
  • 4 Eggeplommer ( Eggehvitene brukes i del. 2. )
  • 4 ss. Melk
  • 100 g. Mel
  • 1 ts. Bakepulver
  • ½ ts. Vaniljesukker
  1. Rør Sukker & Margarin hvit.
  2. Rør så inn Eggeplommene & Melk.
  3. Rør så inn resten av ingrediensene.
  4. Smør dette i et tynt lag i en langpanne dekket med bakepapir.

IMG_4006

Kakebunn del.2:

  • 4 Eggehviter ( Bruk de som er tilovers fra del.1. )
  • 200 g. Sukker.
  1. Pisk Eggehvitene med en mikser.
  2. Når Eggehvitene har begynt å «skumme» helelr du sukkeret gradvis mens du fortsetter å piske.
  3. Når du har fått en blank & stiv marengs har du lykkes! 🙂
  4. Smør marengsen over bunnen.
  5. Strø ca. 100 g. mandler over. Jeg kjøper mandelflak.
  6. Stek kaken midt i ovnen på 180° C i ca. 30 min. Eller til Marengsen har fått en gyllen farge. 

IMG_4021

IMG_4037

Tips: Når du skal lage marengs er det viktig at både visp & bolle er HELT ren. Kan lønne seg å bruke en bolle av glass eller metall, da disse er enkle å holde rene. Jeg pleier ofte å sette bollen litt i fryseren eller kjøleskapet så den blir kald før jeg begynner. Pass på så du ikke har kondens/is i bollen før du starter. Lykke til 🙂 

Romkrem:

  • 2 stk.Eggeplommer
  • 1 ss. Sukker
  • 1 ½ ss. Maizenna
  • 2 dl. Melk eller Fløte
  • Brun Rom ( Brun Havana Club ) evt. 8-10 dråper Romessens

Romkrem

  1. Nå står kaken i ovnen, og du kan begynne på romkremen. Kok opp alt i en kjele, mens du rører godt. Pass på for den blir plutselig tykkere. Viktig å fjerne den fra varmen så snart du har ønsket konsistens. Den skal bli ganske tykk, blank og smidig.
  2. Smak til med Rom, evt. Romessens
  3. Når den er avkjølt kremen, pisker du opp 1 dl.  kremfløte
  4. Bland romkremen og kremfløten. ( VIKTIG at begge deler er samme temperatur, ellers vil den skille seg. ) 

Montering:

  1. Del kaken i to
  2. Legg den ene delen med marengsen ned på et kakefat.
  3. Smør på romkremen. Ikke vær redd for at det blir for mye. Renner ofte litt ned langs sidene.
  4. Legg så på den andre delen,  med marengsen opp.
  5. Om du ønsker kan du raske eller smelte sjokolade å pynte med.

Montering

Ferdig kake

Mvh

Knut-Olav-signature-Black original-alpha

hrknutsen

2 Comments

  1. Har ikke mye erfaring med kakebaking, men fikk tips om å bruke finkornet sukker (engelsk sukker) både i bunn og marengsen – det blir stiv marengs, selv i plastbolle og uten eddik! funker også veldig bra med glutenfritt mel.

    • Man lærer så lenge man lever! 🙂 det som er så gøy med baking… Det finnes så mange måter å gjøre ting på! Takk for tips 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.